Mojstri bodo gradili hischo

Arhitekt Tomaž Schlegl bo kot dirigent usmerjal in povezoval mojstre tako, da bo izvedli čim bolj usklajen estetski in funkcionalen izdelek.

Izgradnja objekta bo potekala v kreativnem dialogu med projektantom in izkušenimi lokalnimi mojstri tako, da se osmislijo, ovrednotijo in razumejo tradicionalni arhitekturni elementi, detajli in materiali, ki so zaradi prevlade tipskih elementov, polizdelkov ter modernih in eksotičnih materialov, v zadnjem času izgubili svoj pomen.

Skupina sodelujočih mojstrov bo rasla skupaj z razvojem projekta Hischa. Trenutno je projekt v fazi promocije in pridobivanja finančnih sredstev.

Arhitekt in vizualni umetnik, ki se je pri svojem delu osredotočil na urbano in ruralno arhitekturo, je specialist za prenove in revitalizacije spomeniško zaščitenih objektov. V zadnjem času deluje večinoma v Kamniku in Mengšu (prenova Malograjske kapele in Stražnega stolpa v Kamniku, razgledna ploščad na Starem gradu v Kamniku, urbanistični načrt Kamnika in Mengša,…).

Tomaž Schlegl je tudi avtor vseh umetniških del, ki so na prodaj v spletni galeriji. Čeprav se je poklicno usmeril na področje urbanizma in arhitekture, je likovna umetnost ostala njegov privilegij, s katerim izraža svoj pogled na življenje in svet, v katerem živi(mo). Poleg občasnih slikarskih razstav, ki obiskovalca nikoli ne pustijo ravnodušnega, avtor že več kot 20 let redno vsak teden objavlja svoje aktualne in kritične karikature v reviji Zarja.

Rdeča nit njegovega ustvarjanja je družbeno kritična usmerjenost, s pomočjo katere postavlja zrcalo družbi in opozarja na njene pomanjkljivosti. Pri tem izpostavlja pomen posameznika, kot ključnega gradnika družbenega napredka, ki pa je pogosto onemogočen v primežu institucionalnega sistema.

Leta 2019 je z lesenim Kipom svobode dosegel mednarodno prepoznavnost.

Kot avtor arhitekturnega načrta za leseni objekt Hischa bo usmerjal ter nadzoroval njegovo izvedbo.

Umetnostni zgodovinar, profesor in pisatelj Noah Charney, avtor številnih knjižnih uspešnic pri nas in po svetu, predvsem v ZDA, bo vodil vse pogovore z izvajalci in se v živo javljal s prizorišča izgradnje objekta.

Na koncu izgradnje bo celotno dogajanje strnil v knjigo. Noah zna na poljuden in duhovit način predstaviti strokovne teme. Na tak način bo predstavil tudi postavitev Hische in njene izvajalce.

Študentka Grafičnih in interaktivnih komunikacij, je avtorica in urejevalka spletne strani ter avtorica fotografij. Skrbela bo za osveženost podatkov na spletni strani in za tekoče spremljanje izvedbe hiše.

Arhitektka, skupaj s Schleglom sodeluje pri arhitekturnih projektih. V 25ih letih delovanja je pridobila bogate izkušnje na področju prenove in revitalizacije arhitekturne dediščine. Pri projektu bo prevzela organizacijsko vodenje ekipe in poslovno ter finančno vodenje projekta.

Najmlajša članica družine Schlegl je zadolžena za komuniciranje preko družabnih omrežij kot so Facebook, Instagram in Tik-tok.